Er fast ejendom fortsat en god investering?

Det er et ganske udbredt faktum, at flere og flere begynder at klare størstedelen af deres handel på nettet. Derfor er de fysiske butikker stærkt udsatte, og flere mener endda, at de forholdsvis snart kommer til at høre forhistorien til. Betyder det, at investering i detailejendomme er et økonomisk selvmord? Det kigger vi nærmere på her.

Detailejendomme giver et årligt afkast på 10,8 %

Detailejendomme har i lang tid været en stort set skudsikker investering. Faktisk har detailejendomme i USA i gennemsnit haft et årligt afkast på 10,8 % de sidste 20 år, og matematikken peger dermed entydigt i samme retning. Men hvordan ser det ud nu, hvor e-handel bliver mere og mere udbredt? Bør man fortsat investere i fast detailejendom?

Det er naturligvis ikke til endegyldigt at sige, hvad der kommer til at ske med markedet i de kommende år, for nok overtager e-commerce en stor markedsandel i øjeblikket, men detailhandlen virker umiddelbart som en noget sej sag at få ned med nakken. Derfor vil der sandsynligvis fortsat være brug for lokaler til netop detailhandel – i hvert fald i det næste lange stykke tid. Vælger du det rigtige område at investere i, bør du derfor ikke anse det som et økonomisk selvmord, for nok er det fysiske marked udfordret, men det består endnu.

Hop med på e-commerce-bølgen ved at investere industrielt

Er du af den overbevisning, at detailmarkedet kun lever på lånt tid, og at e-commerce snart kommer til at sidde på markedsherredømmet? Så kan du naturligvis også vælge at investere med fokus på netop e-handel. Det vil sige investere i industrielle ejendomme.

Markedet for industrielle ejendomme er boomet de seneste år, netop fordi e-handel er blevet så populært. Efterspørgslen efter varer med levering her og nu er blevet markant større de seneste år, og det kræver industriejendomme, der ikke ligger midt ude i ingenting. Med andre ord skal det gå hurtigere end nogensinde før med at få produkterne ud til kunderne, og det kræver industriejendomme i bymidten.

En fordel ved at investere i industrielle bygninger er desuden, at denne type bygninger er væsentligt billigere at drive, end mange andre typer ejendomme er. Derudover kan industribygninger som regel bruges til flere forskellige formål, og dermed vil man typisk anse investering i industrien som en rimelig sikker sag. Især hvis du ønsker at diversificere dine investeringer, kan industriejendomme være et godt sted at starte.

Drop handelsmarkedet, og fokusér i stedet på boligmarkedet

En sidste mulighed, vi skal omkring, er investering i boliger. Det er ofte her, mange vælger at starte, hvis de vil investere. Det skyldes blandt andet, at de fleste kan sætte sig ind i boligmarkedet og måske allerede har investeret i fast ejendom til dem selv. Derudover er investering i boliger en langsigtet investering, som – med de rette forbehold – stort set ikke kan gå galt.

Vælger du således at investere i lejligheder i et byområde med stor tilflytning, vil du som regel kunne se frem til et betydeligt afkast igennem en lang årrække. Derfor kan det især være en fordel at gå efter studievenlige boliger i de studieområder, der spirer frem. Kig på befolkningstilvæksten og mulighederne for at studere, før du vælger at investere i fast ejendom.

Generelt er boligmarkedet et relativt ”nemt” sted at starte, hvis man gerne vil forsøge sig med en langsigtet investering. Dog er der mange, der efter længere tid som investor vælger at søge andre veje for at få en mere diversificeret portefølje og måske gå efter nogle mere risikofyldte, kortsigtede investeringer, som til gengæld potentielt kan give et større afkast i sidste ende.

Kilde: Alkon Financial Group – Ejendomsinvestering

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.